مصاحبه با عصمت پارسا ناظر محلی برنامه نظارت از مکاتب دیدبان شفافیت افغانستان در ولایت کاپیسا
عصمت پارسا از پنج ماه بدینسو به عنوان ناظر محلی با دیدبان شفافیت کار میکند. وی از دانشکده ژورنالیزم فارغ شده و باشنده اصلی ولایت کاپیسا میباشد.
پارسا نیز قبل از اینکه به دیدبان شفافیت بپیوندد مانند سایر اشخاص بارها شاهد قضایای فساد بوده است. به گفته وی فساد در سکتور معارف این ولایت بیشتر در روند استخدام استادان، و امتحانات صورت میگیرد و علاوه بر این، وی شاهد جعل و تذویر اسناد نیز بوده است. به گفته پارسا، از حصۀ بیشتر افرادی که در ولایت کاپیسا امتحان میدهند، رشوه اخذ میشود و یا هم بر اساس روابط در ادارات دولتی گماشته میشوند.
به طور مثال، وی به یاد دارد که زمانی با جمعی از همکارانش به اسنادی دست یافته بود که حاکی از فراغت یک پسر در یک سال همزمان هم از مکتب و هم از دارلمعلمین بود.
در این میان آنچه که نگرانی این ناظر محلی را به همراه دارد مشکلات ناشی از استخدام استادان و مدیران غیر مسلکی و ناشایسته در معارف ولایت کاپیسا است. به گفته پارسا استادانی که بر اساس رشوت و روابط مقرر میشود از سواد کافی برخوردار نیستند و نمیتوانند شاگردان را آموزش درست بدهند و همینگونه مدیران غیر مسلکی هم نمیتوانند مدیریت درست انجام بدهند. بناً او و همکارانش همواره تلاش به خرچ میدهند تا اشخاص کارا و کادری در معارف گماشته شود.
در ادامه اما پارسا از کارکردها و آموختههای خودش از دیدبان شفافیت و تاثیر مثبت برنامه نظارت از مکاتب میگوید. به باور او کارهای دیدبان تاثیر مثبت در ولایت کاپیسا داشته و او با زیادتر مواردی که روبرو شده با کمک مردم محل، شورای اداری مکتب ومدیران مکاتب موفق به حل آنها شده است. وی با بازگویی یکی از خاطراتش میپردازد آنچه که برایش خیلی شگفت انگیز بوده است.
روزی برای دریافتن اینکه میزان آگاهی والدین از حق نظارت و وضعیت مکاتب فرزندانشان چقدر است به والدین دانش آموزان مراجعه میکند. و در جریان این کار درمی یابد که هستند پدرانی که از زمان آغاز مکتب فرزندانشان حتا یکبار هم به آنجا مراجعه نکردهاند تا از چگونگی آموزش، حاضری و غیر حاضری فرزندانشان اطمینان یابند و آنها همچنان از حق نظارت خود نیز آگاهی نداشتند. اما به گفته او برنامه نظارت از مکاتب و ناظرین محلی سبب میشود که والدین از این حق شان آگاهی یابند.
علاوه بر این تغییراتی دیگری که از طریق برنامه نظارت مکاتب به وجود آمده از بین بردن یک عده تضادها در داخل محل بوده است. از جمله اینکه اکثر افراد دست به استخدام اشخاص دلخواه به عنوان مدیر مکاتب میزدند که پارسا و سایر ناظرین محلی برای مردم در عرصه انتخاب شخص بر اساس شایسته گی و تاثیرات مثبت آن آگاهی دادند.
به عنوان دست آوردها و تحولاتی که عصمت پارسا درعرصه نظارت داشته او از سه مورد یادآوری میکند. تغییرات در عرصه پابندی استادان به ساعت معین درسی، حل مسئله کمبود موارد درسی در برخی مکاتب به کمک مدیران و شورای اداری مکتب و هماهنگی با شورای اداری، مدیران و ریاست معارف ولایت.
به باور وی، این پروسه نظارت تا حال بسیار موفق بوده و بخاطر اعتماد مردم محل خود که به این روند راه یافته اند نیز بسیار خرسند است.